Eddig történt

2014. Valami elkezdődött. Ezt az évet főleg tanulással töltöttük. Olvastunk, előadásokat hallgattunk, alapanyagokat kerestünk. Mivel az alapoktól kellett kezdeni a kakaóról való tudás összegyűjtését, viszonylag lassan indult a dolog. Milyen gyümölcs is pontosan a kakaó? Mikor szüretelik? Miért kell fermentálni? Ehhez kapcsolódó alapkérdésekkel szembesültünk. Idővel megtaláltuk azokat a szálakat, amiket felvéve már felgyorsult a dolog. Felvettük a kapcsolatot több kézműves csokoládé készítő vállalkozással is, akik sokat segítettek alap kérdéskörökben. Kiderült, hogy a magyarországi csokoládékultúra még gyerekcipőben jár és nincs minden bokorban minőségi termékeket kínáló vállalkozás, de az igény egyre nagyobb az átlagon felüli termékekre. Egyszóval adott a piaci rés, most kell belevágnunk. Sok alapanyag kipróbálása után a neves Belga Callebaut cég kakaótermékeinek felhasználása mellett döntöttünk (https://www.youtube.com/watch?v=gUHiqsW93u8&feature=youtu.be). Év végére már hat féle saját receptúrájú mézes csokoládéval rohamoztuk meg az ismerősöket és több száz táblát értékesítettünk is.

2015. Főleg termékfejlesztéssel telt el az év, próbáltuk megtalálni azokat az ízeket, amiket a legjobban keresnek a vásárlók. Felvettük a palettánkra a tejcsokoládét is, mert nagy rá az igény. Ezt egyelőre hagyományosan cukorral készítjük. Ismerősi körben egyre többen érdeklődtek már a termékek felől. Kóstoló táblákat is készítettünk és személyesen kóstoltattunk is egy bioüzletben, valamint több vásáron is. Év vége felé már célirányosan jártuk az üzleteket lehetséges későbbi viszonteladók megismerése céljából. Év végén körülbelül 1000-1500 tábla csokoládét értékesítettünk ismerősi körben.

2016. Elkezdtük megteremteni a hivatalos vállalkozáshoz szükséges alapfeltételeket. Elindultak az egyeztetések a NÉBIH-el, lehetséges üzemegység helyszíneket kerestünk, valamint a weboldalt és a webáruházat is elkezdtük építeni. Tovább folyt a termékek viszonteladókkal való megismertetése és online piackutatás is készült. Munkaerő-piaci felmérést is készítettünk. Értékesítés csak az ünnepekkor, ismerősi körben folyt. A megelőző évet jócskán túlteljesítettük, ezért úgy döntöttünk, amíg nem tudjuk teljesen hivatalos mederbe terelni a dolgot, az értékesítést beszüntetjük.

2017.  Már hivatalosan is értékesíthetünk. Egyelőre túlnyomó részben közvetlen személyes megjelenésekkel, vásárokon és fesztiválokon. Pillanatnyilag egy viszonteladónk van, aki stabilan szállítja a csokoládét. Jelenleg az értékesítés továbbfejlesztése folyik, keressük a viszonteladókat és a további megjelenési lehetőségeket.

2018:  Ebben az évben tovább bővítettük a viszonteladói bázisunkat. Az előző évek tapasztalataira alapozva, úgy döntöttünk hogy az értékesítés körülbelül 80%- át viszonteladókra bízzuk. Év végére már több mint harminc boltban lehetett megvásárolni csokoládéinkat, ráadásul ajánlásokon keresztül karácsonykor több új megkeresésünk is volt.  Novemberben és decemberben körülbelül 5000 tábla csokoládét sikerült értékesíteni.

2019: Az év eleji szezont, június 16-án zártuk. A meleg miatt ilyenkor már nehezen megy az értékesítés, a viszonteladók sem rendelnek. Az utolsó kézműves vásárokat szárazjég segítségével tudtuk megoldani, amit a csoki mellé is adagoltunk a vásárlóknak. Viszonteladói bázisunk is szépen gyarapodott ebben a szezonban, kezd sok lenni a papírmunka és a csúcsidőszakokban már előfordultak az éjszakai műszakok is. Az idei fontos történések közé tartozik, hogy nyáron sikerült kiépíteni végre egy teljesen saját tulajdonú üzemet. Ez nagy könnyebbséget jelent. 

Időközben az étcsokoládék egyik alapanyagát cseréltük, ugyanis rátaláltunk egy kivételes minőségű kolumbiai kakaóanyagra ami az eddigieknél sokkal aromagazdagabb, és kíméletesebb feldolgozású, így szeptembertől már ezzel az alapanyaggal folytattuk a munkát. 

A továbbiak feltöltése folyamatban, nézz vissza később.